თბილისი (BPI) – საექსპორტო ბაზრებზე ქართული ადგილწარმოშობის ღვინებოდან “ქინძმარაული” ლიდერობს.
ადგილწარმოშობის დასახელებებიდან ყველაზე დიდი რაოდენობით ექსპორტირებულია „ქინძმარაული“ – 6047911 ბოთლი (ზრდა 6%), “მუკუზანი“ – 1957553 (ზრდა 20%), „წინანდალი“ – 1509961 (ზრდა 10%), ახაშენი – 638878 (0%), „ხვანჭკარა“ – 402802 (ზრდა 43%) და ა.შ.
სოფლის მეურნეობის სამინისტროს მონაცემებით, ადგილწარმოშობის ღვინოებიდან 2019 წლის იანვარ-მაისში ექსპორტზე 6 047 911 (+6%) ბოთლი „ქინძმარაული“ გავიდა, წითელი ღვინო „მუკუზანი“ – 1 957 553 (+20%) ბოთლი და თეთრი მშრალი ღვინო „წინანდალი“ – 1 509 961 (10%) ბოთლი.
ყველაზე მოთხოვნადი ადგილწარმოშობის ღვინოების ხუთეულში შედის ასევე წითელი ნახევრადტკბილი ღვინო „ახაშენი“ – 638 878 ბოთლი და წითელი ნახევრადტკბილი ღვინო „ხვანჭკარა“ – 402 802 (+43%) ბოთლი.
შეგახსენებთ, რომ საანგარიშო პერიოდში, საქართველოდან მსოფლიოს 39 ქვეყანაში ექსპორტირებულია 33,6 მლნ ბოთლი (0,75 ლ) ღვინო, რაც თანხობრივად 87 მლნ აშშ დოლარს შეადგენს.